Spring til indhold
Hjem » Badminton artikler » Peter Gade: Danmarks Badmintonlegende

Peter Gade: Danmarks Badmintonlegende

    Peter Gade badmintonspiller

    Peter Høeg Gade er en af de mest ikoniske badmintonspillere i sportens historie.

    Forøg dit badminton IQ – tilmeld dig Badmintontalk nyhedsbrevet

    Med sin tekniske finesse, hurtige angreb og glidende fodarbejde blev han en pioner inden for europæisk badminton og en af Danmarks mest succesfulde spillere nogensinde. Den dag i dag, kopierer unge badmintospillere nogle af Gades tekniske finter og maskeringer.

    Peter Gade er ikke kun kendt for sine præstationer på banen, men også for sin indflydelse på badminton sporten gennem sin karriere og efterfølgende arbejde som træner og ambassadør for badmintonsporten. Bl.a. som en del af Yonex Legends.

    Som badmintontræner er Peter Gade ligeså målrettet og dedikeret som han var som spiller.

    Privat er Peter far til Alma og Nanna og dyrker med stor lidenskab interessen for vin og musik.

    Denne artikel er en del af serien om Danmarks badmintonlegender. Se flere her

    Baggrund og tidlig karriere

    Nordjyden Peter blev født 14. december 1976 i Aalborg. Han voksede op i Nordjylland, hvor han, som de fleste drenge, prøvede kræfter med forskellige sportsgrene. Han var meget talentfuld på fodboldbanen. Heldigvis valgte han på et tidspunkt at dedikere al sin energi på badminton.

    Peter Gade begyndte at spille badminton i en alder af 6-7 år, og hans talent blev hurtigt tydeligt. Allerede som teenager markerede han sig i danske juniorturneringer, og i 1994 vandt han Junior VM i double sammen med Peder Nissen. Det blev startskuddet på hans internationale badminton karriere.

    Som højrehåndet spiller fokuserede Peter Gade på herresingle, hvor hans unikke spillestil hurtigt gjorde ham til en frygtet modstander. Hans evne til at bruge deception (maskeringer) – især hans signaturtræk “double-action”-slag, hvor han narrede modstandere ved at sende fjerbolden i en uventet retning – blev legendarisk og ændrede måden, herresingle blev spillet på.

    Gade voksede op i en tid, hvor Danmark allerede havde en stærk badmintontradition med legender som Morten Frost og Lene Køppen. Denne kultur, kombineret med struktureret træning og langsigtede udviklingsplaner, gav ham de perfekte rammer for at blive en verdensstjerne.

    Han uddannede sig senere fra Københavns Universitet i 2002 med en bachelorgrad i idrætsvidenskab og engelsk, hvilket gav ham et solidt fundament for hans senere arbejde som badmintontræner.

    Hør Peter Gade fortælle om hans lidenskaber i denne video (på engelsk)

    Lær Peter Gade at kende (video fra BadmintonSpeak)

    En strålende badmintonkarriere

    Peter Gades karriere strakte sig over 17 år på eliteniveau, fra slutningen af 1990’erne til hans pensionering i 2012.

    Han toppede verdensranglisten fra 1998 til 2001 og genvandt kortvarigt førstepladsen i 2006 efter sejre som Singapore Open. Med i alt 22 Grand Prix- og Super Series-titler, inklusive Yonex Open Japan i 1998 og All England Open i 1999, cementerede han sin plads blandt sportens største. Hans fem sejre ved Europamesterskaberne i herresingle (1998, 2000, 2004, 2006 og 2010) understreger hans dominans i Europa.

    På trods af de mange triumfer lykkedes det ikke Gade at vinde en OL-guldmedalje, hvilket han selv har nævnt som et af sine store mål.

    Han repræsenterede Danmark ved fire olympiske lege (2000, 2004, 2008 og 2012). Ved OL i Sydney 2000 nåede han semifinalen, men tabte til den senere guldvinder Ji Xinpeng fra Kina og efterfølgende bronzekampen mod Xia Xuanze.

    I 2004 blev han slået ud i kvartfinalen af den senere mester, Taufik Hidayat fra Indonesien, i en tæt kamp (15-12, 15-12). Selvom OL-guldet glippede, vandt Gade en sølvmedalje ved VM i 2001 og fire bronzemedaljer (1999, 2005, 2010 og 2011).

    I 2011, i en alder af 35, nåede han VM-semifinalen og tog et sæt fra Lin Dan, hvilket viste hans vedvarende konkurrenceevne på trods af alder og tidligere skader.

    Gades spillestil udviklede sig gennem årene.

    I 1990’erne var han kendt for sin aggressive og atletiske tilgang, mens han senere i karrieren blev mere taktisk og baserede sig på deception og udholdenhed, især efter en knæoperation i 2001-2002, der satte ham midlertidigt ud af spillet.

    Hans evne til at forblive konkurrencedygtig i en alder af 35, hvor mange spillere allerede har lagt ketsjeren på hylden, vidner om hans dedikation og kærlighed til sporten.

    Afslutning og eftermæle

    Peter Gade spillede sin sidste kamp ved Copenhagen Masters den 27. december 2012. Her besejrede han i en udstillingskamp den dobbelte olympiske mester Lin Dan i tre sæt (20-22, 21-16, 21-14) foran et udsolgt Falconer Salen.

    Denne sejr blev en perfekt afslutning på en glorværdig karriere, og publikum hyldede ham med stående ovationer. Gade blev tildelt en særlig pris af Dansk Badminton Forbund (DBF) i 2006 og blev kåret til IBF’s Årets Spiller i 1998 for sine præstationer.

    Efter afslutningen af den professionelle karriere som spiller har Peter Gade fortsat med at bidrage til badminton.

    Han grundlagde Peter Gade Academy i Gentofte, hvor han træner unge talenter og deler sin erfaring gennem innovative programmer. Akademiet blev senere omdøbt til Yonex Peter Gade Academy (YPGA) da Yonex Japan overtog ejerskabet. I dag træner danske og udenlandske spillere (der er optaget på YPGA) primært i GBK og Københavns Badminton Klub.

    Han har også fungeret som cheftræner for det franske landshold og lanceret en online platform, petergade.com, hvor spillere og fans kan lære af hans ekspertise. Gade har blandt andet trænet den indiske stjerne Lakshya Sen, som vandt bronze ved VM i 2021.

    I 2024 blev det annonceret at Peter skal være en del af Viktor Axelsens coaching team.

    Peter Gade anses som en af de “fire konger” i herresingle. De andre konger er Lin Dan (Kina), Lee Chong Wei (Malaysia) og Taufik Hidayat (Indonesien).

    Selvom han ikke vandt OL eller VM, er hans indflydelse på sporten enorm. Han populariserede brugen af deceptive slag, og hans “double-action”-slag er blevet et kendetegn, som mange spillere forsøger at efterligne.

    Med sin lange karriere, tekniske genialitet og rolle som ambassadør har Peter Gade sat et uudsletteligt præg på badminton, både i Danmark og globalt.

    Fremragende resultater

    Udover de nævnte titler vandt Peter Gade også adskillige Super Series-turneringer.

    For eksempel vandt han Korea Open i 2009, hvor han i finalen besejrede den daværende verdensetter Lee Chong Wei med 21-18, 10-21, 21-17.

    Han vandt også Malaysia Open i 2007 ved at slå Bao Chunlai 21-15, 17-21, 21-14.

    Peter Gade var nummer 1 på verdensranglisten i anslået 3 år (fra 1998 til 2001). Det er en bemærkelsesværdig præstation som kun få badmintonspillere har opnået.

    Desuden var han nærmest fast inventar i finalerne af mange store turneringer, herunder Indonesia Open og Hong Kong Open.

    På nationalt plan var han ti gange dansk mester mellem 2000 og 2011, hvilket understreger hans dominans i dansk badminton.

    Ved VM nåede han finalen i 2001 og vandt sølv, tabte til Hendrawan fra Indonesien. Han sikrede sig også bronzemedaljer ved VM i 1999, 2005, 2010 og 2011, hvilket viser hans evne til at præstere på det højeste niveau over en lang periode.

    Eksperter roser spillestil og teknik

    Eksperter har rost Peter Gades unikke spillestil og tekniske færdigheder.

    Den danske badmintonlegende Morten Frost har bemærket, at Gade var hurtigere end sine konkurrenter, da han trådte ind på den internationale scene, og at hans hastighed var en afgørende faktor i hans succes.

    Aparna Popat, en tidligere topbadmintonspiller fra Indien, har beskrevet Gades bevægelser som flydende og hans slag som angribende og vildledende.

    Gade selv har fortalt, at han var inspireret af asiatiske spillere som Hariyanto Arbi og Yang Yang, og at han stræbte efter at spille aggressivt.

    Hans evne til at tilpasse sig forskellige spilleforhold er tydelig i hans 13 titler vundet i Asien.

    Hans træner, den tidligere topspiller Morten Frost, spillede en vigtig rolle i at udvikle hans spil til at blive mere komplet, hvilket hjalp ham med at forblive konkurrencedygtig gennem hele sin karriere.

    Deception og hold-and-hit – Peter Gade klassikere

    Et af de mest karakteristiske træk ved Peter Gades spil var hans brug af deception. Han var en mester i at udføre “hold and hit”-teknikken, hvor han holdt fjerbolden lidt længere for at skabe usikkerhed hos modstanderen, og “double action”-slag, hvor han foregav at slå i en retning og derefter ændrede retning i sidste øjeblik.

    Disse tekniske færdigheder gjorde det svært for modstanderne at forudse hans slag. Peter Gade populariserede brugen af deception (maskeringer) i badminton, hvilket har haft en varig indflydelse på sporten.

    Trods en knæoperation i 2001-2002, som satte ham ud af spillet i en periode, formåede Gade at vende tilbage og forblive en topkonkurrent ind i sine 30’ere.

    Hans evne til at tilpasse sin spillestil fra at være mere angribende i sin ungdom til at blive mere taktisk og vildledende med alderen, vidner om hans intelligens og alsidighed som spiller.

    Nøglecitater:

    Badminton Talk

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *