Spring til indhold
Hjem » Badminton artikler » Lene Køppen – dansk badminton legende

Lene Køppen – dansk badminton legende

Lene Køppen badminton legender fra Danmark

Da Lene Køppen ankom med båden fra Malmø til Nyhavn i København, blev hun modtaget af en masse glade mennesker på kajen. De var kommet for at fejre Danmarks 5 medaljer ved Verdensmesterskaberne i badminton. Lene Køppen stod for de to medaljer. Og de var begge af guld.

En del af serien om danske badmintonlegender.

Vi skal kende de danske badminton helte. For de er alle en vigtig del af badminton historien. Uden dem ville dansk badminton næppe have opnået den position vi har i dag. Få flere badminton historier om fortiden, nutiden og fremtiden.

Table of Contents

Verdens første Verdensmester i badminton

Lene Køppen deltog i det første officielle Verdensmesterskab i badminton i 1977. Det foregik i Malmø. Og det blev en triumf. Ikke bare for Lene, men for dansk badminton. Lene vandt Verdensmesterskabet i både damesingle og mixed-double (sammen med Steen Skovgaard).

De dage, i begyndelsen af maj 1977, er der sikkert mange modne badmintonelskere der husker den dag i dag. For Danmark vandt 3 guldmedaljer, 1 sølvmedalje og 1 bronzemedalje ved de første officielle Verdensmesterskaber. Og det blev bemærket og beundret af virkelig mange danskere.

De gode resultater og hendes smilende væsen gjorde Lene Køppen berømt i hele Danmark. Og det i en tid, hvor badminton fyldte virkelig meget i mediebilledet. Hun blev en respekteret badmintonstjerne i Danmark og vandt stor anerkendelse i udlandet.

Du kan opleve lidt af Lene Køppen i videoen her

Hall of Fame video om og med Lene Køppen – produceret af DR TV.

Lene Køppen fra Valby Badminton Club – vejen mod stjernerne

Lene Køppen blev født i København den 5. maj 1953.

Sportsevnerne havde unge Køppen ikke fra fremmede. Hendes far, Erik Køppen, spillede fodbold i KB og fik 21 kampe på Danmarks fodboldlandshold. Men Lene kastede kærligheden på badminton som moderen spillede i Valby Badminton Club.

Efter nogle år med badminton, droppede Lene Køppen badminton til fordel for svømning. Men heldigvis fandt Lene tilbage til badminton. Gennem en stor træningsindsats havde hun allerede som 17-årig spillet sig op i den internationale badmintonelite.

I 1968 blev hun første gang udtaget til Danmarks landshold i badminton. Det var på U17 landsholdet, hvor hun sammen med Hillerød pigen Lis Ratchsach vandt guld i damedouble ved EM for ungdom. I de følgende år vandt Lene yderligere fire Europamesterskaber for ungdom i damedouble – alle med Anne Berglund fra Østerbro Badminton Klub.

Lene vandt aldrig medalje i single kategorien ved EM for ungdom. Men hun var tæt på. Bl.a. i forbindelse med Europamesterskaberne for Ungdom i Gottwaldow i Tjekkoslovakiet (i dag Tjekkiet). Her tabte Lene kvartfinalen i tre sæt til M. Leusken fra Holland. I kampreferatet skrev landsholdskollegaen Anders Andersen “med lidt mere held, kunne Lene have vundet”.

Fakta: Lene var aktiv på landsholdet frem til hun stoppede den professionelle badmintonkarriere i 1983.

Lene var en loyal klubpige. Hun spillede kun i to klubber i hele karrieren. Nemlig otte år i barndomsklubben Valby fra 1966-1974, hvorefter hun – i en alder af cirka 22 år – skiftede til “storklubben” Gentofte Badminton Klub (GBK), hvor hun også spillede i otte år frem til 1983.

Perioden hvor Lene spillede for GBK faldt sammen med klubbens gyldne år. Her vandt Gentofte i perioden fra 1974 til 1983 hele syv ud af 10 Danmarksmesterskaber for hold.

Verdensmester, All England Guld og meget mere

Der findes masser af lister over alle Lene Køppens flotte resultater. Her fokuserer vi på de største resultater og den største hæder. For – efter vores opfattelse – skabes badminton legender gennem resultater ved de allerstørste og mest prestigiøse konkurrencer.

En lang All England guldmedalje tørke i damesingle sluttede – det sørgede Lene Køppen for

Fra finalen ved All England i 1979.

I tiden før 1977 blev All England anset som det uofficielle Verdensmesterskab. Kunne man opnå at vinde en medalje ved All England, så havde man skabt sig selv et navn.

Danmark havde allerede før 1970erne store All England traditioner. Ikke mindst på kvindesiden, hvor Gentofte-pigen Tonny Ahm (født Olsen) vandt 11 guld medaljer ved All England, heraf 2 i damesingle.

I perioden fra 1947 til 1953 vandt danske kvinder damesingle kategorien ved All England hvert år. Men de næste 26 år formåede ingen danske damesingle spillere at vinde guld ved All England.

Men det ændrede Lene Køppen heldigvis på.

All England debuten kom i 1972. 9 ud af 32 deltagere i damesingle var fra Danmark. Men Lene klarede det bedst. Hun vandt bronze efter tab i to sæt til Nakayama fra Japan. En meget flot debut i en alder af bare 19 år.

I de følgende år blev det også kun lige ved og næsten.

Ved All England i 1973 blev det til endnu en bronzemedalje efter nederlag til Margaret Beck fra England i semifinalen.

Igen i 1974 og 1975 var Lene også tæt på. Begge år tabte hun semifinalen til Gillian Gilks fra England i to sæt.

All England i 1976 blev en gentagelse af de to foregående år. Igen nåede Lene semifinalen, men blev for 3. år i træk besejret af Gillian Gilks i to sæt.

Men endelig lykkedes det. Lene vandt All England titlen første gang i 1979 og igen året efter i 1980.

Ved All England mesterskaberne i 1980 uddelte Lene æg i semifinalen. Det gik udover landsmanden Kirsten Larsen der tabte begge sæt med 11-0. Men Kirsten lod sig heldigvis ikke slå ud. Hun tog revanche ved at vinde All England finalen syv år senere i 1987.

I 1981 nåede Lene igen finalen. Men denne gang rakte spillet ikke til guld. Hun blev besejret i to sæt af Hwang Sun-ai fra Korea og kunne tilføje en sølvmedalje til sin imponerende resultater ved All England.

I 1982 blev semifinalen endestationen. Lene tabte klart til Linwei fra Kina og tog dermed endnu en bronzemedalje med hjem fra All England mesterskaberne.

I en alder af 30 år spillede Lene Køppen sit sidste All England mesterskab i 1983. Hun tabte i kvartfinalen til Xu Rong fra Kina. Det år var samtlige semifinalister i øvrigt fra Kina.

Som nævnt, Danmark har stolte traditioner ved All England. Lenes imponerende resultater ved det traditionsrige stævne har uden tvivl haft en direkte eller indirekte indflydelse på danske damesingle spillere som Kirsten Larsen, Camilla Martin, Tina Baun, Charlotte Hattens, Pernille Nedergaard og andre.

Verdensmesterskaberne

Som tidligere nævnt vandt Lene det første officielle Verdensmesterskab i både damesingle og mixed-double. Det var et kæmpe resultat.

Tre år senere ved VM i Indonesian var Lene blandt favoritterne. I den traditionsrige Istora Senyan gik det godt frem til kvartfinalen, hvor hun overbevisende besejrede Saori Kondo fra Japan. Men i semifinalen blev det til nederlag til den unge Ivana Lie fra Indonesien.

Før VM i København i maj 1983 havde Lene annonceret at dette ville blive hendes sidste turnering. Ikke desto mindre havde de danske badmintonfans et håb om at Lene kunne gå hele vejen.

Efter en overbevisende sejr over Claire Backhouse fra Canada i første runde, blev anden runde endestationen. Hun tabte i 3 sæt til Kim Yun-Ja fra Korea.

En imponerende badminton karriere blev afsluttet i dagene omkring Lenes 30 års fødselsdag.

Vandt badminton turneringer i Øst og Vest

Lene Køppen vandt mange titler i karrieren. Og ikke bare i damesingle. Hun spillede sig frem til gode resultater i både double og mixed-double.

World Cup turneringen var en invitationsturnering for de absolut bedste spillere i verden. Den vandt Lene tre gange i 1979, 1980 og 1982.

I 1974 og igen i 1976 spillede hun sig frem til sølvmedaljer ved Europamesterskaberne før hun i 1978 og 1982 blev Europamester i damesingle. Selvom hun brillierede i damesingle kategorien, afholdt det ikke Køppen fra at vinde sølv og bronzemedaljer i dame double og mixed-double ved Europamesterskaberne.

Tilmeld badminton nyhedsbrevet i dag

I perioden mellem 1973 til 1981 spillede Lene sig frem til talrige topplaceringer i turneringer rundt omkring i verden.

Som et lille kuriosum kan nævnes at Lene Køppen vandt guld medalje i alle tre kategorier ved en turnering i Jamaica. Her spillede hun mix med Elo Hansen og double med Joke van Beusekom fra Holland.

Og så er der de mange Danmarksmesterskaber. Lene vandt Danmarksmesterskabet i damesingle hele 12 gange, hvis man tæller både DM for amatører og professionelle med. I damedouble blev det til 8 Danmarksmesterskaber og i mixed-double vandt hun guld fire gange.

Fejden med England i mixed-double og Morten Frost som mix-makker

I mixed double dannede Lene i en længere periode par med Steen Skovgaard.

Det danske mix par fik etableret en langvarig “fejde” mod Mike Tredgett og Nora Perry fra England. De to par mødtes i mange finaler i perioden fra 1976 til 1981. Det engelske par havde overhånden med langt de fleste finale sejre. Bl.a. ved All England finalen i 1978.

Måske var det derfor at Lene – ved English Masters turneringen i 1981 – pludselig optrædte med Morten Frost som mixed-double makker. Men lige lidt hjalp det. Det engelske par vandt suverænt i to sæt.

Hæder og priser

På listen over de Danmarks 100 største kvindelige sportsnavne nogensinde indtager Lene Køppen en flot 5. plads. Listen blev første gange udarbejdet af Marco De Los Reyes for DR i 2015 og er senest opdateret i 2022.

De fire kvindelige sportsnavne over Lene var i 2012 Caroline Wozniacki (tennis), Ragnhild Hveger (svømning), Anja Andersen (håndbold), Lis Hartel (dressur). På 6. pladsen finder man badmintonspilleren Camilla Martin. En anden formidabel kvindelige badmintonlegende, Conny Ahm, var i 2022 placeret på plads nummer 33.

I 1992 blev Lene optaget i Dansk Idrætsforbunds Hall of Fame (nu Sportens Hall of Fame) og i 1998 i BWF (Det Internationale Badminton Forbund) Hall of Fame.

Det er svært at sige hvilken hæder der fylder mest hos Lene personligt. Men i vores bog må det være den hæder – og kærlighed – hun fik fra Danmarks befolkning. Ydmygheden, det smilende væsen og den gode træningsindstilling var altsammen personlighedstræk som det danske publikum satte stor pris på.

Hvem er Lene Køppens datter?

Lene Køppen blev gift med Hans Røpke. Sammen fik de datteren Marie, der blev født i 1987. Datteren fandt også glæden ved badminton og blev ret god til det.

Marie Røpke, som datteren hedder, har vundet mange Danmarksmesterskaber, deltaget på Danmarks landshold i badminton ved både Sudirman Cup og Europamesterskaber for hold og vundet bronze ved All England i damedouble – det kan du læse om her.

Marie opnåede i 2012 en verdensrangliste placering som nummer 14 i damedouble. I dag fungerer Marie Røpke som en passioneret assisterende elitesenior træner i Gentofte Badminton Klub.

Kend dine badminton legender

Hos Badmintontalk er det vores intention at skrive om alle de danske badminton legender. Vi mener nemlig at det gavner badmintonsporten at flest muligt kender til historien. Vores badminton historie er nemlig en stor del af den samlede fortælling om badminton.

Sørg for at tilmelde dig nyhedsbrevet – så får du automatisk besked om nye historier.

Du kan også følge Badmintontalk på Facebook eller Instagram her.

Vores engelske søstermedie hedder BadmintonSpeak – dem kan du følge, hvis du vil læse badmintonartikler på engelsk.

Badminton Talk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *