Spring til indhold
Hjem » Badminton artikler » Hvad er Thomas Cup i badminton?

Hvad er Thomas Cup i badminton?

Thomas Cup vinder

Thomas Cup er populært sagt mændenes verdensmesterskab i badminton for landshold. Det er i dag en af de mest prestigiøse badmintonturneringer.

Det danske badmintonlandshold for mænd har deltaget i turneringen 33 gange siden mesterskabets start i 1948/1949. Dermed har Danmark rekorden for flest deltagelser i Thomas Cup.

Danmark, Malaysia (32 siden 1949) og Indonesien (31 gange siden 1958), er de eneste lande der har deltaget flere end 30 gange. Nummer fire på listen er Kina, der siden 1982, hvor de deltog første gang, har deltaget 22 gange.

Danmarks herrelandshold i badminton har dog kun vundet Thomas Cup én gang – nemlig i 2016 (billedet øverst på siden viser landsholdet der vandt Thomas Cup i 2016).

De danske badmintonspillere har opnået en god del finalepladser. Fra 1949 til 1992 blev mesterskabet afholdt hvert 3. år med et 9-kamps format. I den periode kæmpede Danmark sig i Thomas Cup finalen 5 gange.

Fra 1984 frem til og med 2024 har Thomas Cup været afholdt hvert andet år med et 5-kamps format. Danmark har i den periode spillet sig frem til finalen 4 gange.

Sammenlagt har det danske badmintonlandshold for herrer vundet medaljer i 18 ud af 33 mesterskaber ved VM for landshold.

I den seneste Thomas Cup (2024) vandt Danmark alle puljekampe, men blev besejret af Taiwan i kvartfinalen og kunne dermed ikke forsvare Danmarks bronzemedalje fra 2022.

Sådan opstod Thomas Cup turneringen

Turneringen er opkaldt efter idémanden bag, Sir George Alan Thomas. Han var en succesrig og meget respekteret badmintonspiller og personlighed. Desuden spillede han også tennis og skak på det allerhøjeste niveau.

Sir Thomas’ idé var at skabe en turnering der kunne samle verdens bedste badmintonspillere. Han var sandsynligvis inspireret af tennis der siden 1900 har afholdt Davis Cup – som er mændenes holdturnering for nationer.

Den kostbare Thomas Cup pokal blev doneret af Sir George Thomas

Efter en del års drøftelser og planlægning lykkedes det for Sir Thomas at realisere ideen. Oprindeligt skulle turneringen have været afholdt i 1941-1942, men måtte udsættes på grund af 2. verdenskrig.

Sir Thomas demonstrerede sin store passion og dedikation for badmintonsporten ved at donere den flotte mesterskabspokal. Den blev indkøbt allerede i 1939.
Pokalen hedder officielt The International Badminton Championship Challenge Cup – i daglig tale Thomas Cup pokalen. Pokalen er lavet af sølv og kostede ikke mindre end 40.000 dollars, hvilket svarer til over 3,5 millioner danske kroner i 2024 penge.

Allerede efter afholdelsen af den første turnering i Preston, England, var der enighed om at turneringen var kommet for at blive. I de kommende år tiltrak turneringen stadig flere nationer og er blevet et tilløbsstykke indenfor badmintonsporten.

Danmark i finalen ved den første Thomas Cup finale mod Malaya

Den første Thomas Cup blev afviklet i 1949 i Preston, England. Turneringen havde deltagelse af 9 nationer.

Dengang spillede Danmark sig i finalen, hvor de mødte Malaysia (der dengang hed Malaya). Danmark tabte 8-1 til spillerne fra Asien. Der var 2.000 tilskuere tilstede i Queens Hall.

Thomas Cup finalen mellem Danmark og Malaya i 1949

Nederlaget til Malaya ved Thomas Cup i 1949 var en overraskelse. Dels fordi man faktisk ikke vidste så meget om deres niveau, men også fordi de danske spillere i efterkrigstiden var blandt de allerbedste i verden. Ved All England i både 1947 og 1948 sejrede danske spillere i alle 5 kategorier ved All England. (det skal dog nævnes at danskfødte Conny Jepsen repræsenterede Sverige ved herresingle i 1947).

Som nævnt, vandt Malaya første gang turneringen blev afholdt. Og det på trods af at spillerne forinden havde rejst 25 dage med skib fra Singapore til England. Desuden var de Malaysiske spillere udfordret på en række områder. De skulle bl.a. vænne sig til temperaturforskellene mellem det kolde England og deres tropiske hjemland.

Danmarks muligheder i fremtiden

I 2024 skuffede det danske herrelandshold i badminton. I 2024 bestod Danmarks hold af verdensranglistens nummer 1, 4 og 29 i herresingle og nummer 4 og 19 i herredouble. Det er på papiret et ret stærkt hold sammenlignet med de øvrige deltagende nationer.
Alligevel tabte Danmark 1-3 til Taiwan i kvartfinalen.

Efter vores opfattelse vil Danmark få svært ved at gøre sig gældende i Thomas Cup sammenhæng i de kommende år. For at klare sig godt i mesterskabet, skal en nation kunne mønstre topspillere på nærmest alle pladser.

Viktor Axelsen og den bedste herredouble er i karrierens efterår. Særligt på herresingle siden skal man lede langt efter spillere der har potentiale til at blive top ti spillere i nærmest fremtid.

Badminton Talk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *