Spring til indhold
Hjem » Badminton artikler » De 25 største badmintonklubber i 2023

De 25 største badmintonklubber i 2023

25 største badmintonklubber i Danmark 2023

Badminton i Danmark klarede det ikke godt fra 2022 til 2023. Samlet set mistede badminton sporten mere end 4.000 medlemmer. Sporten har nu mistet ca. 10.000 medlemmer de seneste 5 år. Det er ikke den udvikling vi havde håbet på. Og da slet ikke i 2023 – året hvor Danmark afholdt Verdensmesterskabet.

Sidste år skrev vi om de 21 største badmintonklubber i 2022. Dengang var Badminton Roskilde den største badmintonklub i Danmark. Det er den ikke længere. Den plads indtages i 2023 af en klub beliggende i det Østjyske.

De 25 største badmintonklubber i Danmark er …

De største badmintonklubber i Danmark 2023
De 25 største badmintonklubber i Danmark 2023

Takket være en forrygende vækst i perioden 2022 til 2023 blev Randers Badminton Klub Danmarks største klub i 2023. Læs mere om væksten hos RBK her.

Badminton Roskilde var i 2022 Danmarks største klub. Den plads er nu overtaget af Randers Badminton Klub. Men Roskilde klubben leverede en mindre vækst fra 2022 til 2023. Disse to klubber er de eneste badmintonklubber i Danmark med mere end 800 medlemmer.

Der er kun 5 klubber med mellem 700-799 medlemmer.

Den mindste klub på top 25 listen er Lene Køppens gamle klub – nemlig den hyggelige breddeklub Valby Badminton Club.

Medlemsudvikling hos de 25 største badmintonklubber i Danmark

Nedenfor kan du se udviklingen hos de 25 største klubber fra 2022 til 2023. Randers Badminton Klub har haft en bemærkelsesværdig udvikling. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Det har Amager-klubberne BC37 og Islands Brygge i øvrigt også.

Det er kun 11 af top-25 klubberne der har haft vækst. Blandt klubber med hold i Badmintonligaen, har Højbjerg, Værløse, Hvidovre, Odense og Gentofte mistet medlemmer i perioden fra 2022 til 2023.

Blandt klubberne i Badmintonligaen har Gentofte Badminton Klub (GBK) mistet flest medlemmer. Derfor er klubben faldet fra en position som Danmarks 12. største klub til den 17. største badmintonklub i Danmark.

Lillerød Badmintonklub og Horsens Badminton Klub har desværre begge mistet 77 medlemmer fra 2022 til 2023. De er derfor, sammen med Frederiksberg Badminton Klub, Karlslunde I.F. Badminton og førnævnte GBK blandt de 5 klubber med størst tilbagegang i perioden.

Der er mange elementer der influerer på den enkelte klubs mulighed for at tiltrække flere medlemmer. Nogle af disse forhold kan klubberne ikke påvirke (f.eks. befolkningsgrundlaget i nærområdet). Fastholdelse af medlemmer kan klubberne dog påvirke. Og mon ikke der er en klub eller to der er udfordret på fastholdelsesparameteret?!

I den forbindelse synes hovedparten af top-25 klubberne at være breddeklubber. Blandt eliteklubberne er det kun Højbjerg der blander sig i top 5 på listen over Danmarks største badmintonklubber.

Betyder størrelse noget for udviklingen af dansk badminton?

Nogle vil mene at det ikke er vigtigt at være stor, og måske slet ikke vigtigt at være størst. Andre vil pointere at mange klubbers vækst er begrænset af bane kapacitet.

Disse er to gode pointer. Særligt den første. Den anden pointe om banekapacitet er jo et positivt problem. Ekstra banekapacitet kan anskaffes ved at bygge eller bytte.

Ser vi på udviklingen af badminton i Danmark er størrelse dog alligevel en vigtig faktor. For at levere god træning, behøver klubberne kritisk masse i forhold til de forskellige niveauer og aldersgrupper.

Med kritisk masse følger bedre økonomi, bedre mulighed for at sammensætte træninger med korrekt afmålt niveau forskel og dermed, qua optimale træninger med minimalt “niveau-brok”, bedre mulighed for at fastholde spillere i klubben og i sporten.

Eliteklubber som Højbjerg, Gentofte, Odense og andre lever højt på at der er en naturlig søgning til disse klubbers ungdomselitemiljøer. Når dygtige / talentfulde spillere i mindre klubber ikke længere føler de får værdi af træning og fællesskab i “moderklubben”, så søger de straks mod en eliteklub.

Det er ikke noget nyt. Sådan var det også for eksempelvis Morten Frost. Som ung rejste han den lange vej fra Nykøbing Sjælland for at træne i elitemiljøet i Gentofte. Det var og er stadig et nødvendigt onde for ambitiøse spillere der starter badmintonlivet i mindre klubber.

Måske er det bare sådan det skal være. Mindre klubber skal fokusere på at udvikle begyndere til et vist niveau, hvorefter spillerne, hvis de ønsker det, adopteres af en klub, der kan udvikle spillerne til det næste niveau – og sådan fremdeles. Men det er ikke sådan systemet og samarbejdet klubberne imellem fungerer i dag.

Klubberne skal ikke regne med Badminton Danmark – badmintonklubberne skal selv klare skærene

Det er svært for klubberne at klare de mange opgaver involveret i at drive en god badmintonklub. Særligt fordi hovedparten af klubberne afhænger nærmest 100% af frivillige kræfter. For mange klubber er medlemsrekruttering noget der sker ved et tilfælde – og dermed ikke som et resultat af målrettede rekruttteringsaktiviteter.

Men det har været vilkårene og sådan vil det blive ved med at være . For forbundet – Badminton Danmark – er hverken organiseret eller positioneret til at kunne bidrage særligt meget. Det samme gælder kredsene. De er nemlig også udelukkende baseret på frivillige kræfter.

Skal klubben vokse, skal klubben selv finde løsninger til at fastholde medlemmer, men også til at rekruttere nye medlemmer til klubben. Sidstnævnte bliver særligt vigtigt i de kommende år.

Det mest sandsynlige scenarie, for badminton i Danmark i de kommende år, er at det kræver noget ekstraordinært at vinde de tabte medlemmer tilbage og dernæst vækste sporten igen. For badminton er i øjeblikket ikke den mest trendy sport i Danmark. Konkurrencen om at tiltrække spillere til sporten er blevet skærpet. Nyere sportsgrene vinder indpas.

Er du frivillig eller leder i en badmintonklub, så sørg for at tilmelde dig Badmintontalk nyhedsbrevet. Vi vil løbende dele informationer der kan gavne frivillige og ledere indenfor badminton.

Badminton Talk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *